De kansen van weerstand

Weerstand en conflict. We slikken ze meestal liever in dan dat we er iets mee doen. En daarmee laten we uitnodigingen liggen tot betere relaties en samenwerking.

Van nature ben ik van het overzicht en het totaalplaatje in beeld houden. Naast mij zit Lars. Lars is een geboren ideeënmachine en ontzettend creatief. We werken samen aan een meerdaagse intensive voor executive managers waarin we hen leren gevoelens van weerstand en conflict te benutten. Alles wijst erop dat Lars en ik deze training impliciet ook voor onszelf ontwikkelen. Onze kwaliteiten botsen en dat roept onvermijdelijk spanning op.

Woorden aan weerstand

Je herkent dit soort situaties ongetwijfeld uit je dagdagelijkse werk. Vraag is: wat doe je ermee? Ik merk dat weerstand in het bedrijfsleven nogal eens wordt weggeslikt. ‘Choose your battles’, hoor ik dan. Of: ‘ja, voor de goede vrede…’. En natuurlijk, je hoeft niet van elke mug een olifant te maken. Waar het om gaat is dat de gevoelde weerstand kansen biedt. En dat begint met er woorden aan te geven. ‘Lars, als jij ideeën blijft bedenken en niet concreet wordt, begin ik af te haken’, leg ik op tafel. Mijn toon is wat hoekig en Lars voelt dat uiteraard.

Kwaliteiten kennen

De opmerking opent een gesprek over weerstand. Want die zit er bij Lars ook. Lars floreert juist als hij vrij kan denken en niet bezig hoeft te zijn met het grotere geheel. In het gesprek over onze onderlinge dynamiek leren we elkaars kwaliteiten, natuurlijke rollen en behoeftes beter kennen. Er ontstaat meer ruimte en begrip, waardoor we ook betere afspraken kunnen maken over wie wat doet. Zouden we chagrijnig in onze weerstand blijven, haalden we veel minder rendement uit onze overleggen. En belangrijker: kostte onze samenwerking vervelend veel energie.

Heldere relaties

Weerstand kwalitatief maken levert voedzamere verhoudingen op. Mits je bereid bent de angst die weerstand met zich meebrengt te doorbreken. Weerstand roept doorgaans angstgedachten op. ‘Ik zeg het maar niet, want dan raakt onze relatie verstoord’. ‘Ik houd m’n mond maar want straks verlies ik mijn positie in de groep’. Allemaal argumenten om je gevoel te parkeren. Haptonomie helpt je bewust worden van weerstand en die vervolgens te benoemen en te benutten. Het leert je bovenal beseffen dat weerstand niet leidt tot ontwrichting. Wél tot heldere relaties en meer begrip.