Maak ruimte voor ruimte

Misschien zit ik niet helemaal op m’n plek, maar… M’n salaris is goed. Ik heb leuke collega’s. Mijn positie is mooi. Herken je de argumenten om tegen beter weten in te blijven waar je bent? In beweging (durven) komen begint bij ruimte maken voor je gevoel, leert het verhaal van een oude regenmaker ons.

Een stam kampte lange tijd met een watertekort. Oogsten dreigden te mislukken, vee stierf en drinkwater was er nog amper. De stamoudsten riepen met de handen in het haar de hulp in van een regenmaker, hun laatste strohalm. De regenmaker kwam langs in het dorp en keek een beetje rond, sjokte wat heen en weer, en trok zich vervolgens weer terug. Er leek niets te gebeuren, totdat op een zeker moment de hemel openscheurde en het onophoudelijk begon te regenen. ‘Wat heb je in vredesnaam gedaan?’, vroegen de stamoudsten. De regenmaker antwoordde droogjes: ‘Ach, ik heb gewoon een beetje ruimte gemaakt.’

Beklemmende samenwerking

Dit verhaal hoorde ik ruim vijftien jaar terug voor het eerst. Nu begrijp ik pas werkelijk wat deze woorden betekenen. Ruimte maken, zodat de dingen die je toekomen ook naar je toe kunnen komen. Mooi verhaal, denk je misschien, maar hoe pas je dit principe toe in je dagelijkse leven? Ik geef een voorbeeld uit mijn eigen situatie over een zakelijke samenwerking die voor mij steeds beklemmender aanvoelde. Ik merkte dat ik reactiever werd, niet meer de energie voelde die ik nodig had en zaken uitstelde. Maar goed, dat hebben we allemaal weleens. En toch was het gevoel zo duidelijk dat ik er iets mee wilde.

Eerste voelen, dan denken

Dit was stap 1: ruimte maken voor het gevoel. Hierna volgde de analyse, het denken: waar gaat dit nu eigenlijk over? Ik kon het gevoel nog niet helemaal duiden. Door er met anderen over te praten ontvouwde het antwoord zich uiteindelijk vanzelf. Wat bleek: in de samenwerking voelde ik niet genoeg ruimte voor mijn eigen inbreng. De ander in onze samenwerking is een expert op zijn vakgebied. Lang dacht ik nog veel van hem te kunnen leren. Maar wat ontstond was een onderlinge relatie die uit balans raakte. Hij blééf de expert.

Laten regenen

Toen het antwoord voor mij helder was, volgde de moedigste en moeilijkste stap: het doen! In mijn geval betekende dat de samenwerking stoppen. Doodeng, vond ik het. En nog steeds vind ik het spannend om te blijven vertrouwen op m’n eigen kracht en wat goed voelt voor mij. Maar als ik niet naar dat gevoel van beklemming had geluisterd, was ik niet in beweging gekomen om ruimte te maken voor mezelf… Dit voorbeeld is niet uniek. Iedereen loopt met gevoelens rond die soms moeilijk te duiden zijn. Hoe maak je er ruimte voor? En op basis waarvan besluit je: dit doe ik nog wel, dit niet meer? Als haptonoom wil ik je hier graag bij helpen, zodat het ook bij jou weer gaat regenen.