Hulp vragen als kracht

Er zit meer in me, maar het komt er maar niet uit. Haptonomie helpt je wel die stap vooruit te maken en je volle vermogen aan te spreken. Niet door nog meer te doen en te analyseren. Juist door meer te voelen.

In aanloop naar zijn olympische zwemgoud verzamelde Pieter van den Hoogenband meer dan tien specialisten om zich heen. Van fysiotherapeut en voedingsdeskundige tot krachtrainer en dokter. In de sport vinden we het al heel lang normaal om hulp in te schakelen voor het behalen van grote doelen. In het bedrijfsleven is die mentaliteit nog niet zo stevig ingebed.

Voelende dimensie

Best opmerkelijk, als je het mij vraagt. De parallellen tussen topsport en sleutelposities in het bedrijfsleven zijn evident. Toch houden we het hulppalet nog beperkt. Ja, een coach hebben we inmiddels bijna allemaal. En begrijp me goed: coaching is nodig. Zeker. Haptonomie voegt daar de voelende dimensie als onmisbare schakel aan toe. Want je hebt nou eenmaal ook een lijf dat mee ‘moet’ met de ambitie van het denken.

Bewust van patronen

Haptonomie brengt je (weer) in contact met je lijf en laat je ervaren hoe denken en voelen op gespannen voet kunnen staan. Zo word je (ook fysiek) bewust van hardnekkige patronen die je tegenhouden de beweging vooruit te maken. Of beter: te kunnen maken. Met die bewustwording zet je voor jezelf de belangrijkste eerste stap. Je hebt nu een tool in handen die je in staat stelt andere keuzes te maken dan voorheen. Keuzes die vooral ook beter voelen. Keuzes die je telkens vooruit helpen richting je volle vermogen.

Geniet van het proces

Een veelvoorkomende kwaal is namelijk de verkrampte focus op het einddoel. Ik moet CEO worden, directeur, manager… Vul maar in. Zo’n focus houdt je blik nauw, leidt vaak tot teleurstelling en maakt je inflexibel. Haptonomie creëert juist ruimte en daarmee de omstandigheden waarin steeds meer naar je toe kan komen. Je belandt in een andere flow waarin je leert en gaat genieten van het proces naar je doel toe. Stap voor stap op weg naar jouw persoonlijke olympische plak. Met veel oefenen. En een gezonde balans tussen denken, doen en voelen.